Platte daken, vervangen of vernieuwen?

De afgelopen decenia zijn er in Nederland vele tientallen miljoenen vierkante meters platte daken geplaatst. Van bitumen, PVC tot EPDM. Allemaal verschillende daksystemen, met ieder hun eigen specifieke eigenschappen. Eén ding hebben ze echter gemeen. Na verloop van tijd is het daksysteem verouderd en zal het vervangen moeten worden. Jarenlang was hiervoor geen oplossing voor handen. Nu schijnt er licht aan het einde van de tunnel en is het de vloeibare dakbedekking die in rap tempo de markt overneemt.

Vloeibare dakbedekking
In hun zoektocht naar goedkopere en snellere oplossingen voor het herstellen van oude dakbedekking komen steeds meer aannemers met vloeibare producten op de proppen. Jarenlang werden deze dakcoatings gezien als tijdelijke oplossingen. De kwaliteit van de producten was (te) laag en de conservatieve dakdekkerswereld stond er sceptisch tegenover. De technologie heeft echter niet stilgestaan en de huidige producten zijn van dusdanige kwaliteit, dat de markt er niet meer omheen kan.

Door te kiezen voor een ‘vernieuwer’ in plaats van een compleet nieuw daksysteem, worden de arbeidskosten intensief verlaagd. Zeker op daken met veel onderbrekingen en moeilijke aansluitingen bieden de vloeibare producten veel voordelen. De levensduur van het oude daksysteem wordt met tientallen jaren verlengd en beschermt tegen alle weers- en seizoeninvloeden. Een relatief lage investering die de vervanging van het complete dak overbodig maakt.

Kwaliteit
Net als bij iedere trend, brengt ook deze ontwikkeling de nodige nadelen met zich mee. Iedere fabrikant wil erop inspringen en dus schieten de aanbieders van vloeibare dakbedekking als paddenstoelen uit de grond. Het ene systeem is echter het andere niet en het is van groot belang dat de klant kiest voor kwaliteit. Een weloverwogen keuze voor een product dat zijn werking binnen de markt reeds heeft bewezen. Om in die behoefte te voorzien komt Cantex Rubber Coatings met een tweetal unieke daksystemen.

Premier Rubber Membrane
Premier Rubber Membane is een uniek vloeibaar rubber systeem dat geschikt is voor vrijwel ieder type dakbedekking. Het product hecht zonder primer op alle bekende dakoppervlakken, behalve EPDM. Vanwege zijn hoge, blijvende elasticiteit kan het de werking van verschillende ondergronden makkelijk opvangen. Het product is op waterbasis, niet toxisch, VOC-vrij en daardoor vriendelijk voor de applicateur en voor het milieu.

Dit product, wat in Noord-Amerika al jarenlang wordt toegepast, onderscheidt zich door zijn unieke applicatie. Het vloeibaar rubber wordt d.m.v. een speciale spuitinstallatie verspoten met een zoutoplossing. Deze zoutcomponent zorgt ervoor dat het rubber vrijwel direct stolt. Binnen enkele minuten en met het aanbrengen van slechts één laag is het dak vernieuwd voor een periode van enkele tientallen jaren.

Silicone Roof Coating
Ook Silicone Roof Coating is uitermate geschikt voor het vernieuwen van oudere daksystemen. Wanneer de dakbedekking ouder is dan vijf jaar, hecht het product zonder primer op de meeste daksystemen. Het product is duurzaam, niet gevoelig voor extreme seizoensinvloeden en bestand tegen (stilstaande) waterbelasting.

Het product komt over uit de Verenigde Staten, waar men spreekt over ‘The Easy Roof Replacement’. De applicatie van deze dakcoating is ook kinderlijk eenvoudig. Het 1k materiaal wordt met de kwast, roller of airless aangebracht met een laagdikte van slechts 1 mm. Vervolgens is het dak tientallen jaren lekvrij en waterdicht. Op dit systeem worden zelfs garanties gegeven die oplopen tot 20 jaar!

Opleiding en begeleiding
Toch is een kwalitatief goed product nog niet voldoende. Technische ondersteuning is voor de verwerker minstens zo belangrijk. Verschillende fabrikanten hebben hiervoor een opleidings- / begeleidingsprogramma opgesteld. Hierdoor worden fouten in de applicatie zo goed als uitgesloten en kan de verwerker met een gerust hart zijn garantie verlenen. Op deze manier kan zelfs de meest conservatieve klant geen reden meer verzinnen om te kiezen voor een conventioneel daksyteem!

Benieuwd naar de producten en het opleidings- / begeleidingsprogramma van Cantex Rubber Coatings? Neem contact op via info@cantexrubber.eu of 073 – 503 5843.

Menu