Als elke graad telt

Bron: Renovatietotaal, Uitgave 5

Al het goede komt van boven. Behalve als het de zomerse zon op een plat dak betreft. Dan loopt de temperatuur in het pand behoorlijk op onder de veelal zwarte bitumen dakbedekking en is een hoge koellast nodig. Voor dakbedekkingen ouder dan vijf jaar, die toe zijn aan renovatie doordat ze craquelévorming of scheuren beginnen te vertonen, is er een vloeibare, spierwitte siliconen dakbedekking op de Nederlandse markt geïntroduceerd. “Dakrenovatie en energiebesparing samen in één toepassing.”

Cantex Rubber uit Berlicum is ervan overtuigd dat van de 25 miljoen vierkante meter plat dak, die jaarlijks in Nederland wordt gerenoveerd, straks een significant deel met innovatieve producten wordt verbeterd. “De dakbedekkingbranche zie je langzaam maar zeker vernieuwen. Moest het enkele jaren geleden absoluut bitumen zijn, nu passen zij ook kunststoffen en vloeibare dakbedekkingmaterialen toe, waaronder onze vloeibare rubbers. Toch denkt menigeen bij vloeibare producten aan het oplappen van een dak. Wij tonen met Silicone Roof Coating aan dat wij een dak niet oplappen maar opwaarderen. Upgraden tot een dakbedekking die tientallen jaren waterdicht is en daarnaast dankzij de hoge reflectie zorgt voor een lagere koellast van het pand. Toch prettig als je gebouw in de zomer niet te heet wordt en de koeling veel minder energie vergt.”

Testrapporten en cijfers van de Amerikaanse fabrikant van de coating spreken van minimaal 80% reflectie. Dit kan ertoe leiden dat de temperatuur in een gebouw zomers enkele graden Celsius lager blijft. Dit zou al gauw 20% aan benodigde koelenergie schelen. “Het is een leverancier die jarenlang grote en kleine projecten heeft beleverd. Het is een betrouwbaar, milieuvriendelijk product. We willen voor de Europese markt extra testresultaten aanbieden, ook al omdat een witte dakbedekking van belang is in combinatie met zonnepanelen. De reflectie zorgt voor een hoger rendement. Al dit soort zaken willen wij de komende tijd in heldere onderzoekscijfers benadrukken. Aan het product zal het niet liggen, dat heeft zich volop bewezen. Wij geven 20 jaar garantie wanneer het door onze gecertificeerde verwerkers is aangebracht. Daarnaast is het voor de professionals in de handel verkrijgbaar.”

Voordelen qua verwerking en resultaat
Het één-component siliconenrubber systeem is speciaal ontworpen voor het herstellen van verschillende soorten dakbedekking. Het gaat over de oude dakbedekking heen, dus geen sloop en afvoer van materialen. Bij cruciale naden kan een geotextiel voor extra versteviging worden ingezet. Het vloeibare product kan eenvoudig door rollen of spuiten op de bestaande dakbedekking worden aangebracht, mits deze schoon en droog is. De hechting is prima, alleen bij kunststof of verroest metaal is een primer nodig. Het materiaal wordt in één keer bij spuiten en twee keer bij rollen in de gewenste dikte van minimaal 1 mm dikte aangebracht. Met een laagdiktemeter wordt de dikte gecontroleerd. Na een drogingtijd van 1 tot 4 uur is het product uitgehard en klaar voor gebruik. Door zijn flexibiliteit is het product ongevoelig voor werkende ondergronden of temperatuurschommelingen. Het systeem biedt langdurige bescherming tegen alle weersinvloeden en (stilstaande) waterbelasting. “Waar andere producten moeite hebben met stilstaand water op een dak, kan dit siliconenmateriaal daar juist uitstekend tegen.”

In principe is één laag van 1 mm voldoende, maar er kunnen meerdere lagen worden gespoten op plekken waar op het dak wordt gelopen. “Dit kan voor de herkenbaarheid in een andere kleur. Als men wit te dominant vindt, blijkt (licht)grijs ook een behoorlijke reflectiewaarde te geven.”

Het is een makkelijk verwerkbaar, hoogwaardig én multifunctioneel product. Cantex: “We hebben recent daken van een woningaanbouw/schuur en een bedrijfspand van Strikolith ermee gerenoveerd. Die hebben de titel ‘eerste Siliconen dakrenovatie van Nederland’ te pakken. Er gaan veel projecten volgen. Bang voor concurrentie zijn wij niet, want dat zou bewijzen dat wij met ons unieke product iets zeer interessants voor de markt in handen hebben. Het is jammer voor de stroomleveranciers, maar met dit type reflecterende dakrenovatie gaat het energieverbruik fors omlaag.” Voor witte dakbedekking is tevens een energiesubsidie beschikbaar.

Menu